Så meget skal du have i rådighedsbeløb i 2019

Ajourført december 2018

Står du overfør et huskøb? Så skal du måske lige tage et kig på dit budget, for bankerne kræver de højeste rådighedsbeløb nogensinde, hvis du vil godkendes til et boliglån.

Rådighedsbeløbet er det beløb, der er tilbage, når de faste udgifter er betalt. Det er altså de penge du har til mad, fornøjelser, ferie, tøj og så videre. I rådighedsbeløbet indgår ikke udgifter til bolig, transport og den slags. Fra bank til bank er der forskel på, hvad der indgår i faste udgifter, og altså ikke er en del af rådighedsbeløbet, og hvad der regnes som indeholdt i rådighedsbeløbet.

Eksempelvis regner nogle banker brændstof til bil som en fast udgift, mens andre ser det som en del af rådighedsbeløbet. Det har naturligvis indflydelse på, hvor meget der står på dit rådighedsbeløb, og dermed får det indflydelse på, om du kan få et lån.

Vidt forskellige krav til rådighedsbeløb

Alt efter hvilken bank du spørger, er der forskellige krav til rådighedsbeløb. Dog kan du gå ud fra nedenstående tommelfingerregler, som med visse tilretninger gælder for de fleste danske banker:

  • Pr. voksen: 5.000 kr
  • Pr. barn: 1.500 til 2.000 kr.

En familie med 2 voksne og 2 børn kan altså regne med at skulle have et rådighedsbeløb på ca. 13.000 til 14.000 kr, hvis man vil låne til bolig. Dog kan dette krav være større eller mindre. Der findes eksempler på familier, som har skulle have rådighedsbeløb på op til 18.000 kr for to voksne og to børn.

Efter finanskrisen betyder nye regler for vurdering af bankers kreditværdighed, at de belønnes, hvis de kreditvurderer alle ens. Derfor kan der for banken være god logik i simpelthen at putte alle i samme bås, uagtet hvad den enkelte familie hidtil har kunnet klare sig for. Tidligere baseredes vurdering af rådighedsbeløbet lige så meget på familiens historik – Altså et kig på økonomien indtil nu.

Dog er der stadig banker der baserer udregning af rådighedsbeløb på et individuelt skøn af den enkelte familie. En af de banker er Nordea. Her fortæller man, at tommelfingerreglen er, at en familie på 4 skal have et rådighedsbeløb på omkring 12.000 kr – Men hvis familien har haft et stort forbrug kan det beløb sagtens være 18.000 kr i stedet. Det får stor indflydelse på, hvor meget der kan lånes til boligkøbet.

Stor indkomst kræver højere rådighedsbeløb

Tjener du og din ægtefælle/samlever mange penge? Så kan I også forvente at blive mødt med højere krav til rådighedsbeløbet, end en familie med en almindelig middel indtægt. Det skyldes at høje indtægter også medfører højere forbrug. Det forsøger bankerne så at korrigere for, ved at kræve et højere rådighedsbeløb.

Sådan beregner du dit rådighedsbeløb

Kender du ikke dit rådighedsbeløb? Det er faktisk ret simpelt at beregne. Du skal lægge alle indtæger i husstanden sammen. Derefter fratrækkes alle faste udgifter, som husleje, forsikring, telefon, internet og så videre. Det beløb du så får, er dit rådighedsbeløb. På internettet kan du finde mere avancerede beregnere, som kan fortælle dig hvad dit rådighedsbeløb er.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *